24.09.2012 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potravinová soběstačnost v ČR

Soběstačnost v České republice od roku 1989 a vstupu do Evropské unie klesá. Stavy prasat jsou na nejnižší úrovni za dobu statistického sledování.

Nejmenší soběstačnost byla zaznamenána u vepřového masa, u drůbeže a vajec. Dovážíme také u ovoce a zeleninu, např. tradiční plodinu, brambory. Deficit úrody obilovin v Evropě a severní Americe je příčinou vzrůstajících cen. Česká republika je soběstačná v hovězím mase, ale i obilí, řepce a mléce. Tyto suroviny se však vyváží a dováží se z ní zpracované potraviny, loni bylo takto zpracováno 40 procent sýrů.
Množství prasat je v letošním roce na úrovni roku 1921. Vepřové maso se dováží především z Německa (za 4,9 mld Kč), dále z Rakouska, Belgie, Polska a Španělska. V loňském roce se vepřové maso podílelo na zhruba polovině importů.
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down