14.02.2003 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potraviny by měly mít určitý standard

Zpracovatelé potravin jsou pod tlakem ze strany obchodních řetězců a ze vzájemné konkurence. Do konce roku chtějí ve spolupráci s ministerstvem zemědělství připravit závazná složení výrobků. Při velkém tlaku na cenu ze strany obchodních řetězců se totiž někteří výrobci dostávají do problémů s kvalitou.

Potravinářská komora proto požaduje, aby u výrobků obecně známého názvu bylo jasné i jeho složení. „Standardy nejsou úplná novinka, existují už například u mléčných výrobků či džusů," řekl ČTK ředitel komory Miroslav Koberna. „Výrobky jsou sice zdravotně nezávadné, ale mnohdy jen s náhražkami," dodal. Rozmezí cen by se tak posouvalo jen v rámci procent, nikoliv desítek procent jako dosud. Kontrolu standardů by měla mít na starosti zřejmě Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa ČR.
Nejvíce se zřejmě poškozuje kvalita měkkých masných výrobků. Podle šéfa Českého svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera by se nové standardy měly dotknout až 70 procent uzenářských výrobků. "Masný výrobek by měl mít nejméně padesát procent masa, což mnohde nebývá samozřejmostí," řekl.
Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down