Co je vlastně omega 3? Omega 3 je polynenasycený tuk, který je při pokojové teplotě tekutý. Tuk je důležitou a nezbytnou součástí každé stravy, nicméně všechny tuky nebývají stejné. Nasycené tuky, jako například ty, které se nacházejí v mase, jsou pro zdraví „špatné“, avšak nenasycené tuky pocházející z ryb jsou „dobré“.
Omega 3 mastná kyselina je jedním ze dvou typů „dobrých“ polynenasycených tuků (druhým je omega 6). Lososový olej poskytuje mastné kyseliny omega 3 ve formě pro tělo potřebné DHA a EPA (kyselina docosahexanoidová a eicosahexanoidová), kterou potřebují prakticky všechny tkáňové buňky.
Omega 3 mastné kyseliny, které jsou podstatné pro život a dobré zdraví, chrání tělo před chorobami a mohou i léčit některé nemoci. Jsou považovány za esenciální mastné kyseliny (EFA), což znamená, že mají zásadní význam pro zdraví, avšak tělo si je nedokáže vyrobit. To znamená, že kyselinu omega 3 organismus musí získávat z potravy.
Je důležité udržovat v potravě náležitý poměr mezi mastnými kyselinami omega 3 a omega 6, neboť tyto dvě polynenasycené kyseliny navzájem spolupracují při podpoře zdraví. V zásadě mají omega 3 kyseliny protizánětlivé účinky a zamezují vzniku srdečních chorob, zatímco omega 6 kyseliny snižují hladinu tělesného cholesterolu a přispívají ke zdravé kůži. Ideální poměr mezi omegou 6 (široce zastoupenou v rostlinných olejích) a omegou 3 (nachází se především v rybím tuku) je 5 : 1 a může být ideální dokonce i při poměru 1 : 1. Nicméně v důsledku nadměrné konzumace nasycených tuků bývá tento poměr 10 : 1 a dokonce dosahuje i poměr 30 : 1. Vzhledem k široké škále rolí, které hrají EFA, je doslova každá část těla náchylná k problémům v případě, že poměr uvedených dvou nesaturátů není správný. To je také údajně hlavní příčinou široké škály zdravotních problémů, jako jsou oběhové potíže, artritida, psorióza aj. Dokonce i některé typy neoplazií lze vysvětlit touto nerovnováhou. Proto je tak důležité doplňovat omega 3mastné kyseliny do organismu.
Rostlinné oleje také poskytují EFA, ale je zapotřebí mezilehlý rozkladný krok k tomu, aby byly vhodné pro metabolismus. Je známo, že ztráty na rostlinných EFA v důsledku neexistence tohoto mezikroku dosahují až 80 %. Zvířata, která nejsou schopna přeměňovat rostlinné EFA na DHA a EPA, možná nedostávají ty správné EFA, které potřebují. Proto také podávání vysoce kvalitního rybího oleje s EFA vhodnými pro tělo, jako je lososový olej, může způsobit výraznou změnu ve zdraví zvířete.
Lososový olej je přirozeně dobrým přírodním zdrojem zásadně mastných kyselin s jejich vysokou koncentrací (omega 3 EPA 8,9 % a DHA 11,4 %). Celkový součet v řetězci nasycených a nenasycených mastných kyselin se rovná 89 % ve 100 g.
Podáváním oleje z lososa pocházejícího z ryb mořských hlubin může zvířeti zajistit:
* kardiovaskulární zdraví,
* zlepšení funkce vnitřních orgánů,
* podporu funkce mozku; oka,
* zvýšenou imunitu proti infekcím,
* nádhernou a lesklou srst,
* zmírnění lámání a padání srsti,
* zlepšení zánětlivých stavů,
* zvýšení pevnosti kostí,
* urychlení látkové výměny a výměny srsti,
* zlepšení růstu a vývoje,
* zlepšení stavu kůže při výskytu lupů a ekzému,
* zlepšení při ztrátě pigmentu, dermatitidách, alopecii,
* podporu imunitního systému,
* rychle použitelné EFA,
* zvýšenou mobilitu kloubů; šlachy, klouby, revmatismus, artritida, atd.,
* snížení hladiny cholesterolu,
* zklidnění zažívací ústrojí a zvýšení jeho funkčnosti,
* zvýšení funkčnosti pohlavních orgánů a četnosti štěňat ve vrhu.