Tyto výrobky mohou zájemci vidět v expozicích českých firem na mezinárodním veletrhu Salima.
Mnohdy máme kvalitnější zemědělské výpěstky než země EU. Naše české farmy jsou větší, proto jsme schopni vyrábět více kvalitních výrobků najednou. Lidé v zemědělství mají vysokou kvalifikaci, nejdůležitější je kontrola komodit. Máme dobře organizovanou veterinární službu a české normy jsou často přísnější než mají ostatní státy EU. Na veletrhu prezentovali čeští výrobci celou řadu kvalitních potravin, ke špičkovým patřil mj. i Zámecký sýr holandského typu z Mlékárny v Jaroměřicích, Moravská krůta od firmy Zelenka i Rulandské bílé ze Znovínu Znojmo. Tyto výrobky se ale na pulty obchodních řetězců nedostávají. V supermarketech je věnována pozornost především střední kvalitě, někdy i té nejhorší, neboť pro ně je rozhodující cena. Velké markety se nevěnují špičkové kvalitě, přitom prodávají 75 procent veškerých potravin. Podle dostupných informací se uvažuje o zřízení určitých prostor, které budou vyčleněny pro výrobky českých producentů s označením Klasa. Tato značka se uděluje kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům.
Markety také poškozují naše pěstitele tím, že většinu ovoce a zeleniny dovážejí. Přitom by tyto komodity z české produkce byly na pultech čerstvější a pěstované za přísnějších podmínek než v ostatních zemích. Například polská jablka mají podle norem o třicet procent kratší ochranou lhůtu ke sklizni plodů po ošetření chemikáliemi. Podle agrární komory by mělo být naše ovocnářství preferováno, protože v ČR jsou například pro pěstování jablek, hrušek, meruněk a broskví vynikající půdní i klimatické podmínky. Podniky by měly do těchto komodit začít více investovat a vrátit výrobu na úroveň minulých let. Stejná situace je u mléčných výrobků, které jsou naše firmy schopny dodávat do obchodů nejméně o 48 hodin dříve než z ostatních zemí.
Prezident Agrární komory ČR, MVDr. Jan Veleba