29.07.2010 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SZPI varuje před tresčími játry z Polska

Limit dioxinů a polychlorovaných bifenylů byl překročen

V minulých dnech provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolu cíleně zaměřenou na bezpečnost tresčích jater v konzervě. Byly odebrány vzorky do laboratoří, kde byl ověřován obsah dioxinů a polychlorovaných bifenylů (PCB). Limit pro obsah těchto kontaminantů v tresčích játrech, který je stanoven Evropským nařízením platným ve všech členských státech, činí 25,0 pikogramů na gram. Hned u pěti vzorků byl tento limit překročen. Ve všech pěti případech se jedná o výrobky původem z Polska. Dva výrobky patří mezi privátní značky obchodních řetězců. Prodejcům, u nichž byly vzorky odebrány, byl okamžitě nařízen zákaz prodeje závadných šarží a jejich stažení z oběhu. Na základě principu předběžné opatrnosti byl zákaz prodeje uložen také na všechny ostatní šarže výrobků stejných značek, přičemž zákaz bude uvolněn až poté, co bude prokázáno, že jsou bezpečné.
Konzervy, u kterých byl nadlimitní nález dioxinů a PCB potvrzen, mají dlouhé datum trvanlivosti. Pokud si je spotřebitelé již koupili, je tedy možné, že je dosud nezkonzumovali. Ačkoliv uvedená tresčí játra neznamenají pro člověka akutní zdravotní riziko, inspekce nedoporučuje jejich konzumaci.
O výše uvedeném zjištění SZPI informovala Státní veterinární správu, která je kompetentní ke kontrole u dodavatelů těchto tresčích jater. Současně byly informace o případu odeslány na vědomí všem členským státům prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).
Překročení limitů pro dioxiny a PCB bylo zjištěno u následujících výrobků a šarží: Giana Tresčí játra ve vlastním oleji, Dle Gusta Tresčí játra ve vlastním oleji, Nekton Tresčí játra ve vlastním oleji, Tresčí játra ve vlastním oleji Albert Duality, Tresčí játra ve vlastním oleji FIVE STAR.
Mgr. Martina Šmídtová - tisková mluvčí SZPI

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down