12.04.2010 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unijní ochrana sýra

Polsko má 15 potravinářských specialit chráněných EU

Na jihu Polska, kde se tradičně vyrábí ovčí sýr oštěpek, si bačové v horách stěžují na byrokracii a přísné kontroly. Nelíbí se jim časté kontroly a požadavky, které musejí splňovat. Musí své ovce nechat prohlédnout veterinárním lékařem, objednat si rozbor vody, kterou používá při výrobě sýrů. Psi, kteří hlídají stáda, musejí mít potvrzení o očkování a bačovi pomocníci zdravotní průkazy. Kontroly má na starosti potravinářská inspekce.
Nezaregistrovaní bačové však svoje padělané sýry bez problémů prodávají. Polský oscypek, který se smí vyrábět jen v některých oblastech Malopolského a Slezského vojvodství, získal ochrannou známku původu EU před dvěma lety.
Registraci má polský oscypek i slovenský oštiepok.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down