21.09.2006 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ve Východočeském kraji byla u divočáka zjištěna trichinelóza

Poslední pozitivní případ byl v ČR zaznamenán před třemi lety.

Trichinelóza postihuje divoká prasata, medvědy a koně, osly, nutrie, psy a u nás v minulosti i prasata domácí. Trichinella spiralis se usídlí nejčastěji ve žvýkacích svalech, jazyku, bránici i ostatních svalových částech zvířete. Maso z divokých prasat se musí dlouho a dobře propékat, popřípadě provařit. Staré myslivecké kuchařky uvádějí dobu vaření alespoň tři hodiny. Larvy svalovce sice hynou při teplotě těsně nad 50 °C asi po čtvrthodině, okamžitě při teplotě 62 ° C, to ovšem znamená, že této teploty musí být dosaženo v celém kusu masa, tzv. v jádře, proto nelze při jeho úpravě použít mikrovlnnou troubu. Každý ulovený divočák musí být před uvolněním vyšetřen veterinárním lékařem.
Poslední hromadný výskyt u lidí po pozření vepřového masa z prasete domácího byl v Čechách zaznamenán roku 1954 ve Smrdově u Pacova, kdy onemocnělo 11 lidí, z nichž dokonce tři zemřeli. U divokých prasat byla trichinella prokázána před třemi lety (okres Děčín) a letos na počátku září u divočáka uloveného ve Východočeském kraji, v okrese Rychnov nad Kněžnou. Maso, v němž byly zjištěni svalovci, se nesmí použít pro lidskou potřebu a vyšetření na trichinely je povinné.
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down