Vliv synbiotické krmné směsi na zdravotní stav selat po odstavu

Crhánová M., Kavanová K., Kostovová I., Morávková M.,,Brychta A. Vliv synbiotické krmné směsi na zdravotní stav selat po odstavu. Effect of synbiotic compound feed on the health status of piglets after weaning. Veterinářství 2024;74(2): 105-110.

SOUHRN
Při hledání nových možností pro tvorbu účinných probiotik s cílem omezit poodstavové průjmy selat představuje trávicí trakt zdravých prasat ideální zdroj. V rámci této studie byl ze střevního obsahu divokých prasat izolován, identifikován a podrobně charakterizován obsáhlý soubor kmenů bakterií mléčného kvašení. Šest kandidátů s nejvhodnějšími probiotickými vlastnostmi bylo využito pro konstrukci probiotické směsi pro selata po odstavu a otestováno v experimentálních podmínkách po infekci enterotoxigenním kmenem Escherichia coli. V kombinaci s vhodně suplementovaným krmivem typu starter takto vytvořená synbiotická krmná směs snižovala u selat počty E. coli vylučované po infekci i dobu vylučování patogena, aniž by negativně ovlivnila zdravotní stav zvířat či parametry užitkovosti.

SUMMARY
In searching for new options for producing effective probiotics to reduce post-weaning diarrhea in piglets, the digestive tract of healthy pigs represents an ideal resource. In this study, a comprehensive set of lactic acid bacterial strains was isolated, identified and characterized in detail from the intestinal contents of wild pigs. Six candidates with the most suitable probiotic properties were used to construct a probiotic mixture for weanling piglets and tested under experimental conditions after infection with an enterotoxigenic strain of Escherichia coli. Combined with a suitably supplemented starter feed, the synbiotic feed mixture thus reduced the numbers of E. coli excreted by piglets after infection and the pathogen clearance time without adversely affecting the health status of the animals or performance parameters.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down