26.01.2006 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Všichni výrobci krmiv podléhají povinné registraci

od 1. ledna 2006

Ministerstvo zemědělství upozorňuje na novou povinnost registrace výrobních provozů všech provozovatelů krmivářských podniků včetně prvovýrobců. Tato povinnost vyplývá z Nařízení ES č. 183/2005, o hygieně krmiv a přímo navazuje na tzv. potravinový zákon Společenství. Cílem všech vyplývajících opatření a podmínek je zajistit kontrolu rizik a bezpečnost krmiv pro hospodářská zvířata, jejichž produkty se následně stávají potravinami. Vytvoření komplexního systému dohledatelnosti původu potravin a krmiv v prvovýrobě, zpracovatelském průmyslu i v obchodní síti směřuje k maximální možné ochraně spotřebitele. Nařízení o hygieně krmiv rozšiřuje povinnost registrace, schvalování a evidence výrobních provozů v jakémkoliv stadiu produkce, zpracování, skladování, dopravy, nebo distribuce krmiv. V podmínkách České republiky se týká :
- provozů prvovýroby s výrobou krmných produktů (pěstování, sklizeň, sběr) včetně jejich jednoduchého zpracování (čištění, balení, skladování, sušení
nebo silážování).
- provozů již registrovaných a povolených podle národního zákona o krmivech, které budou svou činnost provozovat dále. Provozovatelé potvrdí svou činnost a uvedou případné změny od původní registrace,
- provozy mimo výše definované skupiny do kterých patří např. dodavatelé a distributoři doplňkových látek a jejich premixů, nebo krmných surovin nevyráběných v tuzemsku (rybí moučka).
Registrace se nevztahuje na :
- produkci krmiv pro zvířata určená pro soukromou spotřebu,
- na zvířata chovaná k jinému účelu než k produkci potravin,
- na přímé dodávky malého množství vlastních výrobků konečnému spotřebiteli.
- na maloobchodní prodej krmiv pro domácí zvířata.
Od 1. 1. 2006 se nově vzniklé provozy registrují nebo povolují jen podle Nařízení o hygieně krmiv. Do 1. 1. 2008 musí výše definované provozy prvovýroby splňovat požadavky správné zemědělské praxe a výrobci plně uplatňovat systém HACCP. Veškerou agendu spojenou s Nařízením o hygieně krmiv, včetně udělování evidenčního čísla, zajišťuje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Odbor krmiv, (adresa Za Opravnou 4, Praha 5 Motol, 150 06, tel. 257 294 242 nebo 257 211 742). Formuláře pro oznámení a veškeré podrobné informace naleznete na webových stránkách www.mze.cz, dále v tištěné podobě na všech Zemědělských agenturách a pozemkových úřadech MZe. Stejné informace a navíc plné znění Nařízení je k dispozici na stránkách www.ukzuz.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down