nejúspěšnější byly firmy ze Zlínska.
Výrobků, které mohou používat značku kvality Klasa, je už více než 1000. Certifikáty opravňující firmy používat toto označení v rámci mezinárodního potravinářského veletrhu Salima předal ministr zemědělství Jan Mládek dalším 33 českým producentům. Nejvíc je masných, mléčných a pekárenských výrobků. Nejlépe zastoupeným regionem je Zlínsko, vyrábí se tam 37 ze 186 vybraných produktů.
Ministerstvo do programu zařadilo potraviny čtyř firem ze Zlínského kraje. Čtyři společnosti reprezentují také Jihočeský a Moravskoslezský kraj, v počtu výrobků ale Zlínsko nepředběhly. Mohou za to především slušovická firma Yoplait Czech a společnost Nel Plasy z Bystřice pod Hostýnem. Yoplait získala certifikáty pro 18 svých jogurtů, Nel Plasy může označení používat na obalech 16 mléčných výrobků. Kvalita českých výrobků je po vstupu do EU velmi dobrá a žádostí o zařazení do projektu stále přibývá. Ocenění by mělo pomoci nejen firmám, ale především zákazníkům, aby se lépe orientovali na trhu. Podmínky pro udělení značky kvality Klasa budou během tohoto roku přísnější. SZIF chce dosáhnout stoprocentní čistoty základních surovin, některé přídavné látky z českých potravin vedených pod značkou Klasa zcela zmizí. Podle nových pravidel by mělo být omezeno používání doplňkových surovin, jako je sušené odstředěné mléko nebo enzymatické přísady v pečivu. Firmě, která už Klasu má a podmínky nesplní, nebude značka prodloužena. Na kvalitu potravin by měla stejně jako dosud dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce.