07.03.2007 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvýšení limitů pro aflatoxiny?

Pro usnadnění světového obchodu je nutné stanovit maximální koncentrace aflatoxinů na mezinárodní úrovni.

Maximální koncentrace aflatoxinů pro zpracované mandle, lískové oříšky a pistácie je v současné době v EU stanovena na 4 µg/kg celkových aflatoxinů (viz nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 z 19. prosince 2006, které stanovuje maximální koncentrace určitých kontaminantů v potravinách).
V roce 2005 navrhla Komise Codex Alimentarius (CAC; FAO/WHO) stanovit pro nezpracované mandle, lískové oříšky a pistácie celkové aflatoxiny ve výši 15 µg/kg. Na zasedání v roce 2006 se v rámci CAC diskutovalo o koncentraci 8 µg/kg pro uvedené tři typy ořechů (k přímé konzumaci, ready-to-eat), ale žádné konečné stanovisko nebylo přijato.
Aby byl usnadněn světový obchod, je zapotřebí mít stanoveny maximální koncentrace aflatoxinů pro všechny tři ořechy na mezinárodní úrovni. Na zasedáních CAC reprezentuje EU Evropská komise. Ta se proto obrátila na Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby vypracoval stanovisko k aflatoxinům v uvedených typech ořechů.
Odborníci zabývající se kontaminanty v potravinách (EFSA–CONTAM) ve svém vyjádření uvádí, že je důležité pro ochranu veřejného zdraví udržovat expozici aflatoxinům z potravinářských zdrojů na tak nízké úrovni, jak je reálně dosažitelné, neboť aflatoxiny jsou genotoxické a karcinogenní. Experti zdůraznili, že snížení celkové expozice aflatoxinům by šlo dosáhnout snižováním počtu vysoce kontaminovaných potravin, které přicházejí na trh a snižováním expozice z potravinářských zdrojů jiných, než jsou mandle, lískové ořechy a pistácie. Panel došel k závěru, že zvýšení maximální koncentrace aflatoxinů pro mandle, pistácie a lískové ořechy by mělo jen malý vliv na odhadovanou denní expozici lidí aflatoxinům ze všech zdrojů a tím i na riziko rakoviny. Bližší informace najdete na: http://www.efsa.europa.eu/en/science/contam/contam_opinions/ej446_aflatoxins.html

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down