Filtrovat
26.01.2012 | 12:43

Čeští zemědělci loni hospodařili s rekordním ziskem

ČSÚ odhaduje loňský zisk zemědělství na rekordních 15 mld Kč. Oficiální výsledek zveřejní začátkem března. Loni zisk tuzemského zemědělství dosáhl 7,7 miliardy Kč. Výši hospodářského výsledku pozitivně ovlivnila rostoucí orientace českých farmářů na rostlinnou výrobu, zejména pěstování základních obilovin, kukuřice, řepky či slunečnice. U komodit živočišné výroby se očekává meziroční nárůst hodnoty mléka, ekonomický meziroční propad hodnoty produkce je evidován především u chovu prasat a u výroby vajec. Se stále se snižující živočišnou výrobou souvisí také klesající počet pracovníků v zemědělství, což zemědělským podnikům přináší mzdové úspory. Tento strukturální jev má sice pozitivní dopad na kalkulovanou výši hospodářského výsledku v roce 2011, ovšem z dlouhodobějšího pohledu to nelze považovat za správný trend. Zemědělci již delší dobu upozorňují, že pokles živočišné výroby působí nerovnováhu celého zemědělského sektoru. V jeho důsledku klesá odbyt krmných plodin a přibývá obilných polí na úkor ploch dříve tradičních brambor, cukrové řepy či pícnin. Rostlinná výroba přitom znamená z větší části produkci surovin, zatímco živočišná výroba představuje přidanou hodnotu, tedy zisk a zaměstnanost. Šanci pro budoucí uplatnění rostlinné produkce vidí zemědělci také v jejím větším využití k energetickým účelům. České zemědělství je díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Nejvyšší zisk (10,1 miliardy korun) byl zemědělství dosažen v r. 2008. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až v roce 2004 a později, jsou nižší než jejich kolegů ze starých členských zemí. Srovnání by mělo nastat po roce 2013.
Kategorie: 
25.01.2012 | 13:56

Kontrola kvality potravin 2011

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se stále častěji setkává s případy, kdy není dodržena odpovídající kvalita potravin nabízených v tržní síti. I když v oblasti bezpečnosti potravin je situace v České republice a celé střední Evropě velmi dobrá, jakost podle kontrolních zjištění SZPI není na náležité úrovni. Některé výsledky kontrol zaměřených na kvalitu v právě uplynulém roce by se daly označit za alarmující. SZPI vnímá signály od spotřebitelské veřejnosti i z dalších zdrojů, na jejichž základě se nyní věnuje jakosti prodávaných potravin ještě pozorněji. Proto se v minulém roce inspekce zaměřila na tuto oblast se zvýšenou intenzitou nejen v rámci běžných kontrol, ale i tematicky orientovanými mimořádnými kontrolními akcemi. Z významných kontrolních zjištění lze zmínit například výrazně nižší podíl ovoce v džemech, než je deklarováno na obalu, stejně jako podíl masa v rybích výrobcích, dále přídavky vody ve víně v řádech desítek procent nebo falšování medů přidáváním nepovolených složek. Ve zjištěných případech porušení požadavků na jakost jsou ukládána opatření k nápravě a také pokuty ve správních řízeních. Na základě těchto poznatků a také podnětů od spotřebitelů i médií se bude SZPI i v tomto roce věnovat otázce jakosti potravinářského zboží se zvýšeným soustředěním a o výsledcích bude průběžně informovat. Požadavky na jakost potravin jsou zakotveny v českých národních předpisech, výjimečně v předpisech evropských. Pro některé potraviny přímo stanoveny nejsou, inspekce ale při kontrolách ověřuje soulad informací o výrobku, uváděných na jeho obalu, s jeho skutečným obsahem. Tak může kontrolovat jakost i u těch výrobků, pro něž nejsou jakostní kritéria právním řádem výslovně požadována. Přiloženy jsou materiály, v nichž jsou shrnuta významnější kontrolní zjištění ohledně jakosti potravin z posledního období: Přehled výrobků nevyhovujících z hlediska jakosti (významnější zjištění) za rok 2011 Prezentace „Kontrola kvality potravin 2011“ Přehled nevyhovujících vzorků burčáku za rok 2011 Přehled vzorků vína nevyhovujících v geografickém původu v roce 2011 Mgr. Michal Spáčil, tiskový mluvčí SZPI
Kategorie: 
24.01.2012 | 13:19

Internationale Grüne Woche 2012

Jedna z nejvýznamnějších mezinárodních zemědělských, potravinářských a zahradnických výstav na světě probíhá právě v Berlíně (www.gruenewoche.de). Do 29. ledna se představí 1634 vystavovatelů ze zhruba 60 zemí. Z České republiky přijela desítka firem, polovinu tvoří pivovary. Zatímco loni se berlínská přehlídka konala ve stínu skandálu s výskytem dioxinu v krmivu, vejcích a vepřovém mase, který vévodil i většině tehdejších odborných diskusí, tento rok takové mediálně výrazné téma chybí. Dominantním tématem je společná zemědělská politika, protože v letošním roce musí být schváleny základní parametry financování zemědělství v letech 2014 až 2020. Druhou diskutovanou otázkou je bezpečnost potravin. To je aktuální téma především v hostitelském Německu, kde doznívá nedávná aféra s odhalením nebezpečných bakterií v kuřecím mase prodávaným v německých supermarketech, která je dávána do spojitosti s nadužíváním antibiotik ve velkochovech. Grüne Woche se koná od roku 1926. Pro firmy v agropotravinářství je tradičním a důležitým testovacím trhem před nadcházející sezonou. Pro běžné návštěvníky je to ale především přehlídka kulinářských lákadel z celého světa. Kde jinde mohou na jednom místě okusit medvědí maso z Estonska, rwandské antilopí ragú nebo australský krokoburger z krokodýlího masa. Už první den zaplavily berlínské výstaviště tisíce návštěvníků. Pořadatelé doufají, že i letos jeho branami projde více než 400.000 lidí. Fórum IGW nabídne vysoce kvalitní diskusní témata. Důležitou událostí bude kromě toho propůjčení ceny ekologického zemědělství. Odborný seminář Frische Forum Fleisch bude i v tomto roce místem setkání odborníků z oboru. Špičkoví odborníci z oblasti obchodu a průmyslu budou informovat o aktuálních trendech trhu, prezentovat strategie růstu a odváží se pohledu do budoucna.
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down