Filtrovat
23.02.2011 | 09:13

Elektronická identifikace skotu

Elektronická identifikace skotu bude již brzy realitou. Označování skotu by mohlo v dohledné době přejít do elektronické podoby. Na Mezinárodním zemědělském veletrhu v Paříži oznámila Evropská komise záměr rozšířit elektronickou indentifikaci zvířat o hovězí dobytek, a zkvalitnit tak současný systém značkování plastovou ušní známkou. Podle Generálního ředitelství Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) umožní tento krok zajistit potravinovou bezpečnost a kontrolovat šíření zvířecích onemocnění. Veterináři zastávají v tomto procesu klíčovou úlohu, což je opět důkazem toho, jak různorodou roli hrají představitelé této profese v našem každodenním životě. Posílit současný systém značkování zvířat v EU Evropská komise pracuje na návrhu zavést elektronickou identifikaci skotu. Elektronická identifikace zvířectva a výrobků živočišného původu má v Evropě svůj nepopiratelný význam, zvláště pokud jde o ochranu zdraví člověka a zvířat. Některé evropské státy již disponují zákony upravujícími elektronické značkování různých druhů zvířat (např. domácí zvířata, koně, ovce a kozy). V rámci nově předkládaného návrhu bude moci být do systému elektronické kontroly zahrnuto až 90 milionů kusů skotu. Elektronická identifikace výhodou pro zemědělce a potravinářský průmysl Systém označování zvířat již svůj význam prokázal. Používání elektronické identifikační známky otevírá nové možnosti veškerému potravinářskému průmysl, neboť současný systém značení se díky němu zpřesní a zrychlí. Zároveň se zlepší schopnost člověka identifikovat zvířata a potravinářské produkty pro veterinární a bezpečnostní účely. Právě tento postup pomůže lépe zvládnout možné šíření nemocí. Elektronická identifikace umožní zjednodušit dosavadní předpisy a snížít administrativní zátěž. Nový systém navíc zvýší konkurenceschopnost zemědělského sektoru a stane se výborným nástrojem řízení zemědělské výroby a automatizace farem. Mezi další pozitiva zavedení elektronického značkování bezpochyby patří zušlechtování chovu a prevence padělání identifikačních známek. Zahrnutí hovězího dobytka do programu elektronického značkování zemědělských zvířat bude v průběhu roku 2011 jednou z našich klíčových aktivit, komentoval návrh DG SANCO její vrchní ředitel Bernard Van Goethem. Značkování umožňuje zajistit nejvyšší možnou úroveň potravinové bezpečnosti a hygieny. Jde o nejdůležitější nástroj prevence šíření slintavky a kulhavky (SLAK), bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) a prasečí chřipky. Elektronická identifikace zemědělských produktů navíc umožňuje jejich spolehlivé opatření známkou jakosti, a je tak garancí kvality potravin a jejich správné chuti. Rok 2011 bude ve znamení 250. výročí založení veterinární profese. oslavy Světového roku veterinářů budou probíhat v průběhu všech ročních období. Ze souvisejících iniciativ lze jmenovat právě probíhající světovou fotografickou soutěž, kongresy a akce pro veřejnost organizované národními veterinárními institucemi po celém světě. DG SANCO a Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) spojily své síly, aby na Mezinárodním zemědělském veletrhu v Paříži podpořili ve svém stánku osvětovou kampaň « Veterináři ve vašem každodenním životě ». Interaktivní stánek nabízí řadu zábavných dětských soutěží jako např. « veterinární stezku », jejíž výherci získají zajímavé ceny. O DG Sanco: Generální ředitelství Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) zajišťuje, aby potraviny a spotřební zboží prodávané v EU byly bezpečné. Dále zajišťuje, aby interní trh EU fungoval ve prospěch spotřebitelů, aby Evropa pomáhala chránit a zlepšovat zdraví svých občanů a aby byla chráněna a zvyšována úroveň životních podmínek a zdraví zvířat ve společnosti. O veterinárních aktivitách Komise: Při příležitosti Světového roku veterinářů 2011 organizuje DG Sanco sérii aktivit s cílem vyzdvihnout roli „veterinářů v našem denním životě”, což je slogan pro společné aktivity Evropské komise a OIE (Světová organizace pro zdraví zvířat). Akce pro veřejnost probíhají mimo jiné v rámci Mezinárodního zemědělského veletrhu v Paříži od 19. do 27. února. Další akce se uskuteční během čtvrtého ročníku Veterinárního týdne EU, organizovaného ve spolupráci s Evropskou federací veterinářů (FVE) od 16. května.
Kategorie: 
22.02.2011 | 13:51

O biopotravinu roku soutěží 42 českých výrobků

Do soutěže o nejlepší českou biopotravinu loňského roku přihlásilo 17 výrobců svých 42 produktů. Soutěž každoročně vyhlašuje Potravinářská komora společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. Velkému zájmu se těší zejména nová kategorie biovín, ve většině ostatních kategorií naopak soutěžících meziročně ubylo. V devátém ročníku soutěže „O biopotravinu roku“ se výrobci utkají v sedmi kategoriích. Vyhlášení vítěze proběhne na konferenci Retail in Detail v Praze, 23. března. Do soutěže nominovalo šest ekologických vinařů celkem 18 vín. V posledních několika letech se množství ekologických pěstitelů vína značně rozrostlo. Množství biovín by mělo v příštích letech růst, vzhledem k tomu, že velkému množství pěstitelů skončí takzvané přechodné období, které je mezistupněm při přechodu od konvenčního zemědělství k ekologickému. Masný výrobek je letos přihlášen jeden, loni jich bylo šest. Pochutiny a ostatní potravinářské výrobky nejsou obsazeny. Počet výrobků v kategorii mléka i mléčných výrobků se zvýšil z devíti na deset. V minulém roce byla nejvíce zastoupená kategorie mlýnských a pekárenských výrobků, letos se jejich počet snížil o polovinu, na pět.Odborná porota vybere nejlepší výrobky v průběhu února. Potraviny budou hodnoceny podle chuti, způsobu zpracování, výroby a použitých surovin. Posuzován bude také celkový koncept výrobku od výhod pro zákazníka přes obal a celkový vzhled až po marketingovou propagaci produktu.
Kategorie: 
22.02.2011 | 13:48

Německé pudinky s peroxidem

Jakmile Státní veterinární správa ČR obdržela v pátek 18. 2. večer prostřednictvím systému rychlého varování RASFF informaci, že i do ČR směřovalo několik šarží pudinků, které by mohly obsahovat peroxid vodíku, podnikla odpovídající kroky. V sobotu 19. 2. zajistil dovozce Alimpex Food a.s. na příkaz SVS ČR velkou část zásilky ještě v distribučním skladu s tím, že do pondělí 21. 2. zajistí stažení případných výrobků dotyčných šarží od svých odběratelů. Dnes, 21. 2., lze potvrdit na základě zjištění inspektorů Městské veterinární správy v Praze, že celkem bylo do ČR dovezeno po 72 karotenech po 864 kusech výrobků dvou šarží (s dobou použitelnosti do 4. 3. a 10. 3.). Ve skladech bylo zajištěno 52 kartonů výrobku puding přírodní a pudink s příchutí skořicovou (doba použitelnosti 10. 3. 2011). Do tržní sítě byl distribuován výrobek pudink čokoládový a pudink vanilkový (doba použitelnosti 4. 3. 2011). V sobotu, dne 19. 2., byl kontaktován dovozce Alimpex Food a odběratel, společnost Globus, a ti zajišťují vyřazení z prodeje, stažení do skladu distributora (Alimpex Food), popřípadě informování zákazníků. Stahování výrobků započalo v sobotu, kdyby přesto zákazníci zjistili, že si zakoupili puding Landliebe Greisspudding výrobce Friesland Campina, Heilbronn, Německo, s dobou použitelnosti 4. 3. nebo 10. 3., udělají nejlépe, když jej okamžitě vrátí prodejci. Německá strana informovala systémem RASFF o případném riziku kromě naší republiky ještě Rakousko, Maďarsko, Belgii a Polsko, kam problematické šarže mohly směřovat. Zjištěný obsah peroxidu vodíku se pohyboval v odebraných vzorcích mezi 2,5 – 5 %. V Německu nahlásila problémy jedna rodina, jeden dospělý a dvě děti, po zveřejnění se přihlásilo ještě 8 lidí. Díky okamžitým krokům dozorových orgánů byly závadné výrobky (pudinky) okamžitě pozastaveny a bylo zahájeno stahování z tržní sítě. O způsobu likvidace, popřípadě vrácení zpět dodavateli, bude rozhodnuto. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 
18.02.2011 | 08:52

Mimořádná veterinární opatření vakcinace proti katarální horečce ovcí

Letos se již čtvrtým rokem vakcinují přežvýkavci, tj. zejména skot a ovce proti katarální horečce ovcí. Jelikož se již nevyskytl další případ tohoto onemocnění, nebude po dokončení jarní vakcinace v nařízené vakcinaci pokračováno. Vzhledem ale k možnému obchodování se zeměmi, kde negativní „zkušenost“ s katarální horečkou neměli a požadují, aby byla zvířata vakcinována, umožňuje nyní SVS ČR, aby takovíto chovatelé mohli zvířata vakcinovat, a k tomu je nezbytná forma Nařízení Státní veterinární správy – mimořádná veterinární opatření. Plné znění tohoto nařízení je na stránkách www.svscr.cz, je zveřejněno Českým rozhlasem a je vyvěšeno na úřední desce Ministerstva zemědělství. Stručně lze z těchto mimořádných veterinárních opatření citovat: Chovatelům ovcí a koz v uzavřeném pásmu pro katarální horečku ovcí, které tvoří celé území České republiky, se povoluje očkování proti viru katarální horečky ovcí sérotypu 8 za účelem obchodu za následujících podmínek: K očkování a přeočkování může být použita pouze registrovaná inaktivovaná vakcína. Očkování provede soukromý veterinární lékař a zvířata musí být v den očkování klinicky zdravá. O provedeném očkování učiní záznam do evidence. Chovatel mláďat narozených od očkovaných matek zajistí neprodlené vedení evidence těchto mláďat po dobu 90 dnů od jejich narození. V případě přemístění těchto mláďat informuje chovatel písemně příjemce o tom, že zvířata pocházejí od očkovaných matek. To se týká i přemístění očkovaných zvířat, je třeba předat písemné údaje o datu provedeného očkování a názvu očkovací látky. V uzavřeném pásmu pro katarální horečku ovcí, které tvoří celé území České republiky, se povoluje očkování proti viru katarální horečky ovcí sérotypu 8 chovatelům přežvýkavců v ZOO určených k obchodu a chovatelům farmově chované zvěře určené k obchodu za prakticky stejných podmínek, a to, že lze použít pouze registrovanou inaktivovanou vakcínu. Zdravá zvířata očkuje veterinární lékař a učiní záznam do evidence chovatele. A chovatel v případě přemístění očkovaných zvířat na jiné hospodářství musí o těchto skutečnostech informovat příjemce. Chovatelům ovcí a koz, kteří v souladu s přílohou III částí A bodem 5 nařízení (ES) č. 1266/2007 přemístí zvířata očkovaná proti viru katarální horečky ovcí na území ČR z jiných členských států EU nebo dovezou zvířata očkovaná proti viru katarální horečky ovcí ze třetích zemí na území ČR, se nařizuje zaznamenat údaje o očkovaných zvířatech do evidence chovatele, v případě přemístění očkovaných zvířat na jiné hospodářství, písemně informovat příjemce o tom, že jsou zvířata očkována. A zajistit neprodlené vedení evidence mláďat narozených od očkovaných matek po dobu 90 dnů od jejich narození. V případě přemístění těchto mláďat na jiné hospodářství informovat písemně příjemce o tom, že zvířata pocházejí od očkovaných matek. Určitě je dobré doplnit, že chovatelé, kteří přijali očkovaná zvířata, musejí provést písemný záznam do vlastní evidence. A příjemce mláďat narozených od očkovaných matek musí zajistit neprodlené vedení evidence těchto mláďat po dobu 90 dnů od jejich narození. V případě přemístění těchto mláďat na jiné hospodářství informuje chovatel písemně příjemce o tom, že zvířata pocházejí od očkovaných matek. Toto nařízení Státní veterinární správy ČR o mimořádných veterinárních opatřeních v souladu s ustanovením § 76 odst. 4 veterinárního zákona nabývá platnosti dnem jeho vyhlášení; za den jeho vyhlášení se považuje den jeho vyvěšení na úřední desce Ministerstva zemědělství ČR, a to je 16. 2. 2011. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 
18.02.2011 | 08:47

Základní fakta o zemědělské půdě v České republice

Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní novelu devizového zákona, která umožní občanům členských států EU nakupovat v tuzemsku zemědělskou půdu: - Podle ČSÚ bylo v roce 2008 v ČR 4,244 milionu hektarů zemědělské půdy, tj. téměř 54 procent rozlohy země. - Podle ČSÚ bylo v ČR v roce 2009 3,546 milionu hektarů obhospodařované zemědělské půdy, z toho 2,574 milionu hektarů půdy orné, z které bylo 29.000 hektarů nevyužívaných. - Většina zemědělské půdy je ve vlastnictví fyzických a právnických osob. - Největším majitelem zemědělské půdy v zemi je stát, druhým největším vlastníkem je údajně společnost Agrofert podnikatele Andreje Babiše, zemědělské podniky patřící do skupiny Agrofert vlastní 67.000 hektarů půdy. - Pozemkový fond ČR, který spravuje státní zemědělské nemovitosti, má v současné době v péči přibližně 240.000 hektarů pozemků. V době vzniku fondu (1991) připadalo do jeho správy zhruba 900.000 hektarů zemědělské půdy. Z nich urovnává restituční nároky lidí, kteří už z různých důvodů nemohli v restituci dostat zpět své původní pozemky (jako náhradu jim přidělil půdu na jiném místě). V roce 1999 fond začal půdu také prodávat. Část pozemků fond převedl bezúplatně na obce, veřejné vysoké školy a výzkumné instituce. Fond také obhospodařuje církevní majetek a státní rezervy pro dopravní stavby či chráněná území. - Podle zprávy o stavu životního prostředí ČR za rok 2009 (loni v listopadu schválená vládou) je 40 procent zemědělské půdy ohroženo degradací utužením a významná je i plocha půd zranitelných okyselováním (acidifikací). - V důsledku stavební činnosti denně zmizí v průměru zhruba 15 hektarů zemědělské půdy. - Současná tržní cena zemědělské půdy se nejčastěji pohybuje v rozmezí od sedmi do patnácti korun za metr čtvereční, avšak pouze u pozemků určených dlouhodobě pouze pro zemědělské účely (www.farmy.cz). - Od r. 1989 se výrazně změnila průměrná velikost zemědělského podniku: v roce 1989 většinu půdy obhospodařovaly zemědělská družstva (o průměrné velikosti 2574 ha) a státní statky (6259 ha), v roce 2007 fyzické osoby (průměrně 28 ha) a obchodní společnosti (732 ha) a družstva (1412 ha).
Kategorie: 
17.02.2011 | 08:29

Spotřeba drůbežího masa roste

Spotřeba drůbežího masa v České republice vzrostla v letech 1948 až 2009 zhruba 13x, z necelých dvou kilogramů na 24,8 kilogramu na osobu ročně. V Evropské unii je také velký zájem o drůbeží maso, spotřeba hovězího masa klesá, u vepřového masa spotřeba v posledních letech stagnuje. Vepřové maso je v tuzemsku nejoblíbenějším. Nárůst obliby drůbežího masa, zvláště kuřecího, způsobila zejména jeho nízká cena a jednoduchý způsob úpravy, ale také jeho propagace coby dietního masa. Z obecného pohledu konzumace masa patří Češi k podprůměrným jedlíkům. V roce 2009 snědli v průměru 78,8 kilogramu masa na osobu. Největší spotřeba masa byla zaznamenána na Kypru (144 kilogramů), nejméně v Bulharsku (49 kg). Spotřeba masa v ČR byla v roce 1989 nejvyšší, dosáhla 97 kg, potom klesala, v poslední době se pohybuje okolo 80 kg/osobu, u vepřového masa těsně nad 40 kilogramy, spotřeba 9,5 kg hovězího a telecího masa je výrazně pod evropským průměrem. Pomyslnému žebříčku konzumentů hovězího masa vévodí Lucembursko s 30 kg a Francie s 26 kilogramy. Naopak Maďaři snědí pouze 3 kg hovězího masa ročně. V posledních letech se v ČR mírně zvyšuje spotřeba ryb, která v roce 2009 vzrostla o 0,3 kilogramu na 6,2 kg. Evropský průměr se pohybuje kolem 11 kg na rok. Navzdory staleté tradici českého rybníkářství upřednostňujeme mořské ryby.
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.