Filtrovat

ARCHIV RUBRIKY:

Nezařazené

24.01.2012 | 13:19

Internationale Grüne Woche 2012

Jedna z nejvýznamnějších mezinárodních zemědělských, potravinářských a zahradnických výstav na světě probíhá právě v Berlíně (www.gruenewoche.de). Do 29. ledna se představí 1634 vystavovatelů ze zhruba 60 zemí. Z České republiky přijela desítka firem, polovinu tvoří pivovary. Zatímco loni se berlínská přehlídka konala ve stínu skandálu s výskytem dioxinu v krmivu, vejcích a vepřovém mase, který vévodil i většině tehdejších odborných diskusí, tento rok takové mediálně výrazné téma chybí. Dominantním tématem je společná zemědělská politika, protože v letošním roce musí být schváleny základní parametry financování zemědělství v letech 2014 až 2020. Druhou diskutovanou otázkou je bezpečnost potravin. To je aktuální téma především v hostitelském Německu, kde doznívá nedávná aféra s odhalením nebezpečných bakterií v kuřecím mase prodávaným v německých supermarketech, která je dávána do spojitosti s nadužíváním antibiotik ve velkochovech. Grüne Woche se koná od roku 1926. Pro firmy v agropotravinářství je tradičním a důležitým testovacím trhem před nadcházející sezonou. Pro běžné návštěvníky je to ale především přehlídka kulinářských lákadel z celého světa. Kde jinde mohou na jednom místě okusit medvědí maso z Estonska, rwandské antilopí ragú nebo australský krokoburger z krokodýlího masa. Už první den zaplavily berlínské výstaviště tisíce návštěvníků. Pořadatelé doufají, že i letos jeho branami projde více než 400.000 lidí. Fórum IGW nabídne vysoce kvalitní diskusní témata. Důležitou událostí bude kromě toho propůjčení ceny ekologického zemědělství. Odborný seminář Frische Forum Fleisch bude i v tomto roce místem setkání odborníků z oboru. Špičkoví odborníci z oblasti obchodu a průmyslu budou informovat o aktuálních trendech trhu, prezentovat strategie růstu a odváží se pohledu do budoucna.
Kategorie: 
24.01.2012 | 07:00

Drůbež z Německa byla v pořádku

Letos se opět, tentokrát 10. ledna, v německém tisku objevila zpráva o možném problému s nadužíváním antibiotik u drůbeže v Německu, s tím, že hrozí v drůbežím mase nebezpečí reziduí těchto léčiv. Publikované výsledky testů v Německu nepocházely sice z úředně odebraných vzorků, přesto rozhodl Milan Malena, ústřední ředitel SVS okamžitě o tom, aby byly všechny zásilky drůbežího masa z Německa vyšetřeny na přítomnost reziduí antibiotik. Mnoho zásilek drůbežího masa do ČR z Německa sice nepřichází, nicméně se podařilo odebrat 7 vzorků, a to kuřecího, krůtího a kachního masa. Vzorky byly vyšetřeny ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě multidetekční metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí, která je schopna změřit až 70 druhů antibiotik. Vše bylo v pořádku. Tudíž německou veterinární autoritou deklarovanou zdravotní nezávadnost drůbežího masa jsme potvrdili. Antibiotika se smí používat pouze léčebně, a zvířata mohou být poražena k lidské spotřebě až po uplynutí ochranné lhůty léčivého přípravku tak, aby bylo zajištěno, že se rezidua z organismu vyplavila a maso již bylo „čisté“. Ze sledování toho, jak je tomu v našich chovech, což monitoruje státní veterinární dozor, vyplývá, že česká drůbež neobsahuje nadlimitní obsah reziduí antibiotik, o čemž je možné se i přesvědčit z výsledků monitoringu reziduí a kontaminantů, které jsou každoročně publikovány na webových stránkách www.svscr.cz, a to v rubrice publikace (Kontaminace potravních řetězců cizorodými látkami). Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Kategorie: 
23.01.2012 | 08:47

Zmírnění zákazu společného chovu skotu s rohy i bez rohů

Ministerstvo zemědělství chce farmářům povolit společný chov skupin skotu s rohy i bez rohů, pokud zvířata budou mít volný přístup do výběhů a na pastviny. Chovatelé by díky tomu už nemuseli stavět tolik ohrad nutných k oddělení dobytka podle rohatosti, či krávy a býky bolestivým způsobem zbavovat rohů. Podle současného znění vyhlášky z roku 2004 nesmí být ve skupinách volně chován společně rohatý a bezrohý skot, což úřady zdůvodnily snahou, aby se zvířata vzájemně nezranila. Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že takto přísná pravidla nejsou nutná v případě, pokud napadená zvířata mohou před agresivním jedincem utéct do výběhu nebo na pastvu, a navrhlo proto stanovit výjimku. Odrohování je ve většině případů pro zvíře velmi stresující a bolestivý zákrok, který může být spojen až s utrpením zvířete. Z hlediska ochrany zvířat je tedy toto řešení zcela nevhodné. Ministerstvo tvrdí, že díky nové vyhlášce výrazně klesnou náklady farmářů na oddělený chov skotu podle toho, zda má či nemá rohy, a zvýší se tak jejich konkurenceschopnost. Celková roční úspora stanovením výjimky z tohoto zákazu bude přes 60 milionů korun ročně. Farmáři by totiž už nemuseli mít tolik stád a ohrad, výrazně by jim klesly provozní náklady a lépe by využili ustájovací kapacity. zdroj ČTK
Kategorie: 
18.01.2012 | 13:23

Zabíjačky – pseudotéma?

protože probíhá doma, „na dvoře“ a dobroty z ní pocházející jsou určeny pro požití v domácnosti, vždy se najde „někdo“, kdo začne volat, proč že se nesmí pořádat „tradiční“ obecní zabíjačky. Zdá se, že přestože absolutní většina lidí chápe, že domácí zabíjačka se jmenuje domácí, žádná taková tradice ve skutečnosti není, byť by byla dokládána obrázky od Josefa Lady, neboť na nich se poražení a kuchání odehrává na dvoře, pod přístřeškem a přihlíží rodina. Zastávat se domnělých tradic je vždy vděčné téma, ale v případě obecních zabíjaček má jejich obhajoba dvě strany. Na jednu stranu veřejnost žádá, a správně, všechny potraviny před uvedením do oběhu pečlivě prohlédnout a prověřit, a na druhou stranu by byla ochotna sníst cokoli, co se nabídne kdekoli, kýmkoli a bez veterinární prohlídky? Takže k tomuto tématu lze zase zopakovat (jak jsme naposledy psali před dvěma lety), že veřejné zabíjení prasete a jeho vykolování a porcování není žádná atrakce pro veřejnost a pokud někdo chce nějakou atrakci obecní či spolkovou uspořádat, je možné poradit, a mnohde tak již činí – uspořádat vepřové hody. Prase se nechá porazit ve schváleném zařízení (jatkách), je veterinárně prohlédnuto a rozbouráno a lidem je možno v rámci „veřejného stravování“ nabídnout zabíjačkové pochoutky. Kritikovi, který by tvrdil, že to, že veterinární předpisy pojem obecní zabíjačka neznají, nebrání nic takového uspořádat, lze odpovědět, dobrá, ale říkají, že do oběhu lze uvést jen výrobky vyrobené ve schváleném zařízení, a které byly shledány zdravotně nezávadnými státním veterinárním dozorem. Tudíž lze uspořádat různé atrakce, ale s minimem problémů a vždy s ohledem na možné ohrožení zdraví lidí a samozřejmě i s ohledem na porážené zvíře. Jeho veřejné usmrcování a porcování, domníváme se, nikdo snad nemůže považovat za lákavou podívanou. . Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down