Filtrovat
28.02.2011 | 15:27

Nadlimitní obsah rtuti v králičím mase z Číny

Díky okamžitému zásahu orgánů státního veterinárního dozoru byla zachycena celá zásilka 13 tun mražených králíků z Číny, ve které byl zjištěn nadlimitní obsah rtuti. Informaci jsme obdrželi Systémem rychlého varování RASFF a Městská veterinární správa v Praze ve spolupráci s Krajskými veterinárními správami pro Středočeský a Jihočeský a kraj okamžitě dohledala, zajistila a nařídila pozastavit celou problematickou zásilku. Do tržní sítě se nic nedostalo. Německé dozorové orgány zjistily v zásilce zmražených králíků původem z Číny mírný nadlimitní obsah rtuti 0, 017 mg/kg, přičemž maximální povolený limit je 0, 01 mg/kg. Přímé ohrožení zdraví lidí by to sice neznamenalo, nicméně byl limit překročen, proto okamžitě německá strana vydala tuto informaci systémem RASFF a to bylo signálem pro konání orgánů státního veterinárního dozoru. Byla dohledána hlavní část zásilky, 12 350 kg, v místě určení, tj. ve skladech firmy POLAR s r. o. v Kostelci nad Černými lesy a zbývající část zásilky 650 kg, byla zadržena ve skladu firmy Makro v okrese Praha-východ. Nyní bude rozhodnuto, zda celá zásilka 13 tun bude neškodně odstraněna (zlikvidována v asanačním podniku) nebo vrácena zpět čínskému dodavateli. Z uvedeného je zřejmé, že včasné varování systémem RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) je účinné a okamžitě „nastartuje“ pracovníky státního veterinárního dozoru, kteří udělají vše pro to, aby se zdravotně závadné potraviny živočišného původu nemohly dostat do tržní sítě. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 
25.02.2011 | 12:06

Výroba kukuřičné siláže a stanovení její výživné hodnoty

Mezinárodní konference na téma „Výroba kukuřičné siláže a stanovení její výživné hodnoty“ se konala v polovině února ve dvou termínech. Odborným námětem konference byly metody konzervace kukuřičné siláže a její hodnocení a využití ve výživě dojnic. Nové aspekty konzervace objemných krmiv a hodnocení kukuřičné siláže přednesli Ing. Václav Jambor, CSc. a Blažena Vosynková ze společnosti NutriVet, s.r.o. Pohořelice. Joe Lauerz (Wisconsin University, USA) seznámil přítomné posluchače s novými způsoby výroby kukuřičné siláže a technologie ve výživě dojnic. Ing. Václav Kudrna, CSc. se zabýval sušinou krmné dávky dojnic, důležitým faktorem příjmu krmiva. Ing. Radko Loučka, CSc. představil výzkum VÚŽV v silážování kukuřice. Ing. Ladislav Balázs (Agritechnika, s. r. o. Velký Meder) prezentoval funkci a využití přenosné laboratoře AgriNIR. Variabilitou krmné dávky využití on line NIR analýzy a systémem DG precision Feeding se zabýval Albert Barbi (Dinamica Generale, Itálie). Bengt Gertzell (Salinity, Švédsko) uvedl vliv chemických přípravků na hygienu a výživnou hodnotu fermentovaných krmiv. Na základě svých zkušeností doporučuje přípravek Safesil, který obsahuje sorbát , benzoát sodný a dusitan sodný. Nákup kukuřičných siláží a dalších objemných krmiv pro bioplynové stanice většího typu zmínili Frank Schmutz (Schmack-Biogas GmbH, Německo, Germany) a Ing. Zdeněk Nesňal (agriFERM s.r.o., Slušovice). Závěr semináře patřil alternativnímu využití kukuřice.
Kategorie: 
24.02.2011 | 08:12

Ekofarem a výrobců biopotravin loni přibylo

Počet ekologických zemědělců se v České republice loni zvýšil na více než 3500, tj. téměř o třetinu. Plocha zemědělské půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství vzrostla meziročně téměř o 50.000 hektarů a její podíl na zemědělské půdě přesáhl 10,5 procenta. Přibyly také nové vinice. Nejvíce se na ekozemědělství podílejí dlouhodobě trvalé travní porosty, sloužící převážně k pastevnímu chovu dobytka(82 procent). Vláda přijala v roce 2004 plán, podle nějž měly ekofarmy do konce roku 2010 zaujímat 10 procent zemědělské půdy. Na konci loňského roku schválil kabinet nový plán-navýšení podílu ekologického zemědělství do roku 2015 na 15 procent. Podíl biopotravin na celkovém trhu s potravinami by měl ze současného necelého procenta vzrůst na trojnásobek a poměr mezi dováženými a domácími biopotravinami má být ve prospěch tuzemských. V současné době pochází více než polovina biopotravin z dovozu. Ekologičtí farmáři nesmějí používat chemické prostředky jako hnojiva, ani při ochraně rostlin před škůdci, chorobami či plevelem. Musí zachovávat přísnější standardy pro péči o chovaná zvířata než konvenční zemědělci. Dotace ekofarmářům jsou vyšší než podpory konvenčně hospodařícím farmářům. Na podporu ekologicky šetrného zemědělství je směřováno stále více peněz. Evropská unie zdůvodňuje výraznou podporu ekologického zemědělství většími náklady a pracností výroby proti konvenčnímu hospodaření a také nižšími výnosy. Tento způsob hospodaření je šetrnější k přírodě, dotace mají zemědělce podporovat.
Kategorie: 
23.02.2011 | 09:13

Elektronická identifikace skotu

Elektronická identifikace skotu bude již brzy realitou. Označování skotu by mohlo v dohledné době přejít do elektronické podoby. Na Mezinárodním zemědělském veletrhu v Paříži oznámila Evropská komise záměr rozšířit elektronickou indentifikaci zvířat o hovězí dobytek, a zkvalitnit tak současný systém značkování plastovou ušní známkou. Podle Generálního ředitelství Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) umožní tento krok zajistit potravinovou bezpečnost a kontrolovat šíření zvířecích onemocnění. Veterináři zastávají v tomto procesu klíčovou úlohu, což je opět důkazem toho, jak různorodou roli hrají představitelé této profese v našem každodenním životě. Posílit současný systém značkování zvířat v EU Evropská komise pracuje na návrhu zavést elektronickou identifikaci skotu. Elektronická identifikace zvířectva a výrobků živočišného původu má v Evropě svůj nepopiratelný význam, zvláště pokud jde o ochranu zdraví člověka a zvířat. Některé evropské státy již disponují zákony upravujícími elektronické značkování různých druhů zvířat (např. domácí zvířata, koně, ovce a kozy). V rámci nově předkládaného návrhu bude moci být do systému elektronické kontroly zahrnuto až 90 milionů kusů skotu. Elektronická identifikace výhodou pro zemědělce a potravinářský průmysl Systém označování zvířat již svůj význam prokázal. Používání elektronické identifikační známky otevírá nové možnosti veškerému potravinářskému průmysl, neboť současný systém značení se díky němu zpřesní a zrychlí. Zároveň se zlepší schopnost člověka identifikovat zvířata a potravinářské produkty pro veterinární a bezpečnostní účely. Právě tento postup pomůže lépe zvládnout možné šíření nemocí. Elektronická identifikace umožní zjednodušit dosavadní předpisy a snížít administrativní zátěž. Nový systém navíc zvýší konkurenceschopnost zemědělského sektoru a stane se výborným nástrojem řízení zemědělské výroby a automatizace farem. Mezi další pozitiva zavedení elektronického značkování bezpochyby patří zušlechtování chovu a prevence padělání identifikačních známek. Zahrnutí hovězího dobytka do programu elektronického značkování zemědělských zvířat bude v průběhu roku 2011 jednou z našich klíčových aktivit, komentoval návrh DG SANCO její vrchní ředitel Bernard Van Goethem. Značkování umožňuje zajistit nejvyšší možnou úroveň potravinové bezpečnosti a hygieny. Jde o nejdůležitější nástroj prevence šíření slintavky a kulhavky (SLAK), bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) a prasečí chřipky. Elektronická identifikace zemědělských produktů navíc umožňuje jejich spolehlivé opatření známkou jakosti, a je tak garancí kvality potravin a jejich správné chuti. Rok 2011 bude ve znamení 250. výročí založení veterinární profese. oslavy Světového roku veterinářů budou probíhat v průběhu všech ročních období. Ze souvisejících iniciativ lze jmenovat právě probíhající světovou fotografickou soutěž, kongresy a akce pro veřejnost organizované národními veterinárními institucemi po celém světě. DG SANCO a Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) spojily své síly, aby na Mezinárodním zemědělském veletrhu v Paříži podpořili ve svém stánku osvětovou kampaň « Veterináři ve vašem každodenním životě ». Interaktivní stánek nabízí řadu zábavných dětských soutěží jako např. « veterinární stezku », jejíž výherci získají zajímavé ceny. O DG Sanco: Generální ředitelství Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) zajišťuje, aby potraviny a spotřební zboží prodávané v EU byly bezpečné. Dále zajišťuje, aby interní trh EU fungoval ve prospěch spotřebitelů, aby Evropa pomáhala chránit a zlepšovat zdraví svých občanů a aby byla chráněna a zvyšována úroveň životních podmínek a zdraví zvířat ve společnosti. O veterinárních aktivitách Komise: Při příležitosti Světového roku veterinářů 2011 organizuje DG Sanco sérii aktivit s cílem vyzdvihnout roli „veterinářů v našem denním životě”, což je slogan pro společné aktivity Evropské komise a OIE (Světová organizace pro zdraví zvířat). Akce pro veřejnost probíhají mimo jiné v rámci Mezinárodního zemědělského veletrhu v Paříži od 19. do 27. února. Další akce se uskuteční během čtvrtého ročníku Veterinárního týdne EU, organizovaného ve spolupráci s Evropskou federací veterinářů (FVE) od 16. května.
Kategorie: 
22.02.2011 | 13:51

O biopotravinu roku soutěží 42 českých výrobků

Do soutěže o nejlepší českou biopotravinu loňského roku přihlásilo 17 výrobců svých 42 produktů. Soutěž každoročně vyhlašuje Potravinářská komora společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. Velkému zájmu se těší zejména nová kategorie biovín, ve většině ostatních kategorií naopak soutěžících meziročně ubylo. V devátém ročníku soutěže „O biopotravinu roku“ se výrobci utkají v sedmi kategoriích. Vyhlášení vítěze proběhne na konferenci Retail in Detail v Praze, 23. března. Do soutěže nominovalo šest ekologických vinařů celkem 18 vín. V posledních několika letech se množství ekologických pěstitelů vína značně rozrostlo. Množství biovín by mělo v příštích letech růst, vzhledem k tomu, že velkému množství pěstitelů skončí takzvané přechodné období, které je mezistupněm při přechodu od konvenčního zemědělství k ekologickému. Masný výrobek je letos přihlášen jeden, loni jich bylo šest. Pochutiny a ostatní potravinářské výrobky nejsou obsazeny. Počet výrobků v kategorii mléka i mléčných výrobků se zvýšil z devíti na deset. V minulém roce byla nejvíce zastoupená kategorie mlýnských a pekárenských výrobků, letos se jejich počet snížil o polovinu, na pět.Odborná porota vybere nejlepší výrobky v průběhu února. Potraviny budou hodnoceny podle chuti, způsobu zpracování, výroby a použitých surovin. Posuzován bude také celkový koncept výrobku od výhod pro zákazníka přes obal a celkový vzhled až po marketingovou propagaci produktu.
Kategorie: 
22.02.2011 | 13:48

Německé pudinky s peroxidem

Jakmile Státní veterinární správa ČR obdržela v pátek 18. 2. večer prostřednictvím systému rychlého varování RASFF informaci, že i do ČR směřovalo několik šarží pudinků, které by mohly obsahovat peroxid vodíku, podnikla odpovídající kroky. V sobotu 19. 2. zajistil dovozce Alimpex Food a.s. na příkaz SVS ČR velkou část zásilky ještě v distribučním skladu s tím, že do pondělí 21. 2. zajistí stažení případných výrobků dotyčných šarží od svých odběratelů. Dnes, 21. 2., lze potvrdit na základě zjištění inspektorů Městské veterinární správy v Praze, že celkem bylo do ČR dovezeno po 72 karotenech po 864 kusech výrobků dvou šarží (s dobou použitelnosti do 4. 3. a 10. 3.). Ve skladech bylo zajištěno 52 kartonů výrobku puding přírodní a pudink s příchutí skořicovou (doba použitelnosti 10. 3. 2011). Do tržní sítě byl distribuován výrobek pudink čokoládový a pudink vanilkový (doba použitelnosti 4. 3. 2011). V sobotu, dne 19. 2., byl kontaktován dovozce Alimpex Food a odběratel, společnost Globus, a ti zajišťují vyřazení z prodeje, stažení do skladu distributora (Alimpex Food), popřípadě informování zákazníků. Stahování výrobků započalo v sobotu, kdyby přesto zákazníci zjistili, že si zakoupili puding Landliebe Greisspudding výrobce Friesland Campina, Heilbronn, Německo, s dobou použitelnosti 4. 3. nebo 10. 3., udělají nejlépe, když jej okamžitě vrátí prodejci. Německá strana informovala systémem RASFF o případném riziku kromě naší republiky ještě Rakousko, Maďarsko, Belgii a Polsko, kam problematické šarže mohly směřovat. Zjištěný obsah peroxidu vodíku se pohyboval v odebraných vzorcích mezi 2,5 – 5 %. V Německu nahlásila problémy jedna rodina, jeden dospělý a dvě děti, po zveřejnění se přihlásilo ještě 8 lidí. Díky okamžitým krokům dozorových orgánů byly závadné výrobky (pudinky) okamžitě pozastaveny a bylo zahájeno stahování z tržní sítě. O způsobu likvidace, popřípadě vrácení zpět dodavateli, bude rozhodnuto. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down