Filtrovat
21.04.2011 | 08:30

Písecký hřebčinec – národní kulturní památka

Zemský hřebčinec v Písku nabízí chovatelům plemenné hřebce ke zkvalitnění chovu již 200 let. V současné době vlastní třicet plemeníků 13 různých plemen. Převažují zde teplokrevní koně, zejména pro jezdecký sport. Kromě nabídky plemeníků se hřebčinec věnuje i testování hřebců od jejich šesti měsíců. Každý rok nakupuje zhruba dvě desítky hřebečků z českých chovů, převážně potomků jejich plemeníků, aby ověřili, nakolik se v chovu osvědčují. Koně jsou umístěni ve dvou hříbárnách, a to v nedalekých Nových Dvorech a Humňanech. Hřebečky hodnotí komise, která posuzuje jejich exteriér a pohybové schopnosti a vybírá jedince vhodné pro zařazení do chovu. Koně projdou výcvikem a vybraní hřebci absolvují sedmdesátidenní test. Nejlepší hřebci jsou být zapsáni do plemenné knihy. Jejich výkonnost se prověřuje při parkurových závodech. První zmínky o umístění plemenných hřebců v Písku pocházejí z roku 1811. Po celých 200 let nepřerušil hřebčinec svou činnost. V současnosti je státním podnikem. Objekt hřebčince byl loni vyhlášen národní kulturní památkou. Hřebčinec pořádá 20. srpna chovatelský den ke svému 200letému výročí založení. Veřejnost tu bude moci vidět jeho plemeníky a různé jezdecké disciplíny. Program doplní ukázka koní z Národního hřebčína v Kladrubech, hřebčince Tlumačov a ze slovenských Topolčanek.
Kategorie: 
21.04.2011 | 08:22

V ČR bude vybudován superlaser

Evropská komise definitivně schválila projekt superlaseru ELI (Extreme Light Infrastructure), v Dolních Břežanech u Prahy. Projekt v ceně sedm miliard bude financován z peněz EU a začne fungovat od r. 2014. Nejvýkonnější laser světa bude sloužit pro výzkum buněk a terapii nádorů. Projekt ELI je výsledkem intenzivní spolupráce 40 výzkumných institucí 13 zemí EU. Výkon laseru bude až stokrát větší, než dosud mají největší zařízení tohoto druhu. Součástí projektu jsou vědecká centra s odlišným zaměřením, která by měla vyrůst v Maďarsku a Rumunsku. Další z pěti vědeckých projektů, které mají vzniknout v ČR, budou projednány v Bruselu: Středoevropský technologický institut (CEITEC), kde by se zkoumaly biomateriály a robotické systémy využitelné při náročných operacích; Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC); Biotechnologické a biomedicínské centrum Biocev, Udržitelná energetika Centra výzkumu ŘEŽ; a superpočítačové centrum IT4Innovations. Velké projekty, jejichž hodnota přesahuje 50 milionů eur, jsou specifické tím, že je schvaluje nejen členský stát, ale i Evropská komise. Centra jsou kromě prostředků Evropské unie financována i z českého státního rozpočtu a soukromých zdrojů. Před novými centry špičkového výzkumu nedávno varovala Národní ekonomická rada vlády (NERV), centra prý budou do budoucna těžko udržitelná a finančně ohrozí stávající vědecké instituce. Z evropského programu Výzkum a vývoj pro inovace, může Česká republika v letech 2007 až 2013 čerpat na vědecké projekty přes dvě miliardy eur.
Kategorie: 
20.04.2011 | 12:15

V Polsku chtějí oddálit zákaz chovu slepic v malých klecích

Podle evropské směrnice má začít platit od r. 2012 zákaz chovu slepic v malých klecích. Zástupce Polska prohlásil na meetingu organizovaném Evropskou komisí v Bruselu, že Polsko požaduje odložení zákazu užitých holých a nezdokonalených klecí. Polský požadavek odmítá také české ministerstvo zemědělství a chovatelé. Česká republika je zásadně proti posouvání lhůty, která by umožnila chovatelům v některých členských státech dál používat neobohacené klece. Tento plán by významně zasáhl do jednotného unijního trhu a ohrozil konkurenceschopnost českých chovatelů. Naši chovatelé investovali do provozu již miliony korun, nakoupili moderní klece a jsou připraveni na výměnu technologií ve svých chovech do konce letošního roku. Evropská směrnice povoluje od roku 2012 chov pouze ve volném výběhu, voliérách nebo v obohacených klecích. Zde je pro každou slepici vyhrazena o třetinu větší plocha, musí mít k dispozici hrabaniště, hnízdo nebo hřad. Jedna slepice má v konvenční kleci k dispozici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené kleci 750 centimetrů čtverečních. Odložení by znevýhodnilo producenty, kteří již do lepších podmínek chovu investovali peníze. Podle dřívějších údajů Agrární komory bude výměna klecí stát zhruba dvě miliardy korun. Kromě vlastních finančních prostředků chovatelů na změny nosnic byly v ČR v roce 2010 použity i finance z dotačního Programu rozvoje venkova ve výši zhruba 424 milionů korun. Předpokládá se, že v letošním roce bude nutné dotace zvýšit.
Kategorie: 
19.04.2011 | 10:35

VŽP z třetích zemí bude možné dovážet pouze ze závodů schválených pro obchodování s EU

Od 1. 5. 2011 bude možné do EU dovážet VŽP (vedlejší živočišné produkty) z tzv. třetích zemí pouze ze závodů schválených pro obchodování s EU. Od 4. 3. 2011 totiž nabyla účinnosti nová nařízení (ES) č. 1069/2009 a (EU) č. 142/2011. Článek 30 nařízení (EU) č. 142/2011 totiž stanovuje, že „seznam zařízení a podniků ve třetích zemích se vloží do systému TRACES v souladu s technickými specifikacemi, které Komise zveřejňuje na svých internetových stránkách“. V praxi to znamená, že podobně jako produkty určené pro lidskou spotřebu mohou být i vedlejší živočišné produkty dováženy pouze ze schválených závodů. Některé země, tradiční vývozci, však nenahlásily Evropské komisi prostřednictvím systému TRACES seznamy schválených zařízení a podniků před 4. 3. 2011, a proto Komise souhlasila s tím, aby po přechodné období do konce dubna 2011 byly pohraničními veterinárními stanicemi přijímány i zásilky ze zařízení a podniků neuvedených v systému TRACES. Státní veterinární správa ČR však chce upozornit na možná úskalí při dovozu komodit z některých třetích zemí. Poměrně často jsou dováženy např. lovecké trofeje z Jižní Afriky, tato země však dosud nenahlásila schválená taxidermická zařízení. Dovozcům vedlejších živočišných produktů doporučujeme, aby si po 1. květnu na webových stránkách SVS ČR – www.svscr.cz. ověřili, zda je příslušný závod, z něhož už v minulosti dováželi, na aktuálním seznamu, protože jinak budou riskovat, že jim zásilka bude pohraniční veterinární stanicí odmítnuta. Může jít o pohraniční stanici na vnějších hranicích EU, tj. mimo ČR, nebo o jedinou naši, která je v Praze Ruzyni. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 
18.04.2011 | 13:47

Ekologický chov dojnic je výhodnější

Ekologický chov dojnic, založený na pastevním chovu, podporuje zdraví krav, zlepšuje kvalitu mléka a snižuje ekologickou stopu chovu dojnic. Naopak, vysoce produkční chovy, založené na krmení jádrem, způsobují problémy s reproduktivním zdravím dojnic, vedou k menšímu počtu delších laktací a zkracují dojnicím život, čímž snižuje výnos pro chovatele. Podle zprávy, vydané americkým Organic Center s názvem "A Dairy Farm's Footprint: Evaluating the Impacts of Conventional and Organic Farming Systems", ekologický systém chovu dojnic podporuje zdraví dojnic a jejich životnost tím, že je vystavuje menšímu stresu a poskytuje jim zdravější pícninové krmivo. Navíc ekologický způsob chovu dojnic zlepšuje nutriční kvalitu mléka. Výzkum na vybraných, správně vedených konvenčních a ekologických farmách srovnával produkci mléka a masa, ekonomiku chovu, příjem krmiva, stav půdy, potřebu chemických látek k produkci krmiv a množství odpadů. Hlavní závěry zprávy: • Průměrná dojnice na ekologické farmě produkuje mléko prostřednictvím dvakrát většího množství, výrazně kratších laktačních období a žije 1,5 až 2 roky déle než dojnice na vysoce produkčních konvenčních farmách. • Vzhledem k faktu, že dojnice na ekologických farmách žijí a produkují mléko déle, míra výměny dojících krav je o 30 až 46 procent nižší, což snižuje množství potřebného krmiva a produkci odpadů z jalovic. • Dojnice na ekologických farmách vyžadují 1,8 až 2,3 připouštěcích pokusů na jedno tele, ve srovnání s 3,5 pokusy na konvenčních farmách. • Zvýšená nutriční kvalita mléka od dojnic krmených objemovým krmivem – pícninami, zejména pak plemeno Jersey, značně snižuje množství odpadů produkovaných na ekologických farmách • Systém využití hnoje, běžně používaný na většině ekologických farem, snižuje emise metanu z hnoje o 60 až 80 procent a emise střevního metanu o 25 až 45 procent. Snižování emisí metanu je naprosto zásadním cílem pro všechny chovatele dojnic, protože tento plyn je 25krát silnějším skleníkovým plynem než CO2. Zpráva také zdůrazňuje, že hrubý příjem z prodeje masa a mléka je na ekologických farmách za rok života dojnice o 50 procent vyšší, zejména proto, že výnos za biomléko je výrazně vyšší. Za posledních pět let dosáhli američtí ekologičtí chovatelé dojnic průměrnou prémii 10,98 dolarů na 100 liber mléka (45,4 kg). The Organic Center je nezávislá nezisková organizace, zaměřená na výzkum a vzdělávání, jejímž posláním je rozvoj věděckého výzkumu o zdravotních a ekologických výhodách ekologického zemědělství a biopotravin a výsledky sdělovat veřejnosti. Veškeré výsledky výzkumů, knihy a návody jsou zdarma k dispozici na webstránce www.organic-center.org. Zdroj: www.bio-info.cz
Kategorie: 
18.04.2011 | 13:38

Oblíbenost farmářských trhů vzrůstá

V České republice existuje v současné době již více než stov farmářských trhů, zhruba čtvrtina probíhá v Praze (Bio-info.cz). Sortiment trhů je ovlivněn sezónně, na němž je závislá především nabídka ovoce a zeleniny. Na trzích jsou k dostání také mléčné výrobky, uzeniny, vejce, med, pekařské výrobky, květiny, víno či pálenky od tuzemských výrobců. Zájem farmářů a menších výrobců potravin o přímý prodej výrobků roste, protože za ně dostávají lépe zaplaceno a nemusejí se dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Pro zemědělce je tento přímý prodej možností propagace jejich výrobků. Pro spotřebitele je to příjemná alternativa k nákupu v běžných obchodech. Výrobci nabízejí čerstvé potraviny, které produkují v malém množství, a nemají šanci proniknout do široké tržní sítě. Rozdíl pro zákazníka a další přednost oproti nabídce běžné tržní sítě jsou právě tradiční, čerstvé potraviny a speciality. Ministerstvo chce spolu s pořadateli farmářských trhů vytvořit kodex pro jejich fungování. Spotřebitel, který si na tržišti označeném jako "farmářské" v budoucnu koupí potravinu, by tím měl získat záruku domácího původu a čerstvosti koupeného produktu. V některých případech ale prodejci klamají zákazníky; na trzích nabízí zboží, které předtím nakoupili ve velkoobchodě, a vydávají je za čerstvý výrobek přímo od pěstitele či regionální specialitu.
Kategorie: 
15.04.2011 | 06:43

Farmářské trhy a dozor SVS

Státní veterinární správa ČR vítá tradiční prodej potravin živočišného původu, který byl nyní znovu objeven. Ano jde o způsob, kterému se dnes říká „farmářské trhy“. I takovýto prodej má svá pravidla. Například, probíhá-li na schválených trzích a tržištích, vykonávají zde dozor inspektoři místně příslušných krajských veterinárních správ. Proto SVS ČR sepsala desatero zásad, které jsou zveřejněny také na webových stránkách www.svscr.cz a to včetně letáku k volnému stažení. DESATERO STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY K PRODEJI NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH Krajská veterinární správa (KVS) dozoruje trhy konané na místě schváleném obcí, jejichž konání bylo obcí povoleno a příslušná krajská veterinární správa schválila provozovateli tržní řád, nebyl-li vydán formou nařízení obce. 1. Chovatelé mohou prodávat produkty zvířat z vlastního chovu, které nebyly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném výrobním podniku a to za těchto podmínek: > maso z drůbeže a králíků (musí být vykucháno, u králíků nesmí být oddělená hlava) maximálně z 10 kusů týdně, maso musí být uloženo při teplotě maximálně 4 °C; maso musí být čitelně označeno nápisem „Maso není veterinárně vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“, > syrové mléko a smetanu pomocí prodejního automatu (automat musí být registrován u KVS), > čerstvá, prosvícená a označená vejce s uvedením jména a adresy chovatele v maximálním množství 60 kusů jednomu konečnému spotřebiteli, > včelí produkty od včelstev ze stanovišť ve stejném kraji jako trh, označené jménem, příjmením a adresou chovatele a u medu druhem a množstvím, > živé ryby (usmrcování a další opracování ryb musí být nahlášeno příslušné KVS 7 dní předem). 2. Je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky provedené v hospodářství (mimo drůbeže a králíků) a výrobky z tohoto masa. 3. Ostatní prodejci potravin a surovin živočišného původu musí zajistit, aby jimi prodávané potraviny a suroviny byly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném podniku. Jejich povinností je udržovat je při stanovených teplotách. Prodejce je povinen tuto teplotu kontrolovat: > 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře, > 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře, > 3 °C pro vnitřnosti, > 5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota), > 4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené, > 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu), > Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem. 4. Pro potraviny podle bodu 3 musí být k dispozici viditelná informace o jejím názvu, množství a datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti. Prodávající musí být vždy schopen na místě doložit původ produktů. 5. Označení „domácí“ v názvu potraviny je nepřípustné. 6. Prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné. 7. Potraviny musí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek. 8. Všechny předměty a zařízení, které přicházejí přímo do styku s potravinami, musí být čisté a nesmí představovat nebezpečí kontaminace, dopravní prostředky a nádoby používané pro přepravu potravin musí být udržovány v čistotě a v dobrém stavu. 9. Osoby manipulující s potravinami musí dodržovat požadavky na osobní hygienu a musí nosit čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, musí být k dispozici zdroj pitné vody k mytí rukou. 10. Potravinářské a jiné odpady musí být z prostor, kde se nacházejí potraviny, co nejrychleji odstraňovány, aby nedocházelo k jejich hromadění, a nesmí představovat přímý ani nepřímý zdroj kontaminace. Tyto informace jsou určeny jak organizátorům, tak hospodářům, či jak se dnes rádo říká, farmářům, prodejcům, ale i zákazníkům trhů. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down