Filtrovat
24.06.2011 | 11:29

Nevyhovující sardinky z Maroka

Ze skladu a distribuce se stahují sardinky původem z Maroka, ve kterých jsme zjistili nadlimitní obsah histaminu a kadmia. Jde o rybí konzervy - sardinky v rostlinném oleji („HAMÉ OCEAN“) balení po 120 g, datum minimální trvanlivosti 31. 12. 2014, šarže XA. L 357 B, původ Maroko (výrobce LGMC/AMIAROC). Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj na základě podnětu od Vojenského zařízení v Hlučíně provedla kontrolu u příjemce zásilky na vyšetření histaminu a kadmia v rybích konzervách - sardinky v rostlinném oleji. Laboratorní vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci včera 22. 6. prokázalo nadlimitní množství histaminu, což nevyhovuje nařízení komise 2073/2005 a nadlimitní obsah kadmia (podle nařízení1881/2006 ES). Nadměrný obsah histaminu v rybách může způsobit onemocnění, provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Toxická reakce se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace. Maximální množství této látky v rybách je 100 mg/kg. V tomto případě byl překročen v 5 jednotkách z 9 vyšetřených více než dvojnásobně. Limit pro kadmium v sardinkách je podle nařízení1881/2006 ES 0,1 mg/kg. Při otravě kadmiem, to by ale musela být dávka několikanásobně vyšší, hrozí nevolnost, zvracení, bolest hlavy. V případě marockých sardinek byl limit překročen jen nepatrně. Zásilka konzerv ze dne 16. 2. 2011 představovala 2187 kartonů (jeden karton = 28 konzerv), hmotnost konzervy 120 g. Celkem tedy bylo přijato 61 236 kusů konzerv. V obou případech nedodržení stanovených limitů by přímé ohrožení zdraví lidí nemělo připadat v úvahu. Nicméně takovéto potraviny nemají na talíři co dělat. Ve skladě příjemce zásilky (spol. HAMÉ v Kunovicích) bylo zadrženo 4 237 balení sardinek. Zbytek (56 999 ks) byl distribuován v rámci ČR a na Slovensko. Zboží je stahováno z tržní sítě a bude buď zlikvidováno, popřípadě vráceno zpět dodavateli do Maroka. O našem zjištění jsme informovali dnes okamžitě i ostatní členské státy systémem rychlého varování RASFF. Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj prověřuje nyní i ostatní výrobky od stejného výrobce. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz
Kategorie: 
24.06.2011 | 11:23

Čipování zvířat - upřesnění

Přestože již doběhlo osmileté přechodné období, kdy se chovatelé psů (koček a fretek) mohli připravit na to, že od letošního července bude možné označovat zvířata pouze čipem, Komise stanovila, že bude nadále akceptováno označení zvířat, které bylo provedeno před 3. 7. 2011. Formulace nařízení o čipování je sice jednoznačná, přesto Komise na svých stránkách uvádí výklad, že zvířata tetovaná do 3. 7. 2011 nemusejí být navíc očipovaná, a to za podmínky, že tetování je dobře čitelné. Jelikož v řadě členských zemí nebyla interpretace platnosti a podmínek nařízení jednoznačná, vznesl Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy, na toto téma dotaz na zasedání SCOFCAH v Bruselu (jednání šéfů veterinárních správ členských zemí). Odpověď by měla být závazná pro všechny členské země: Po 3. 7. 2011 se musí psi označovat pouze čipem, ale u těch, kteří byli tetováni do tohoto data, není nutné dodatečně aplikovat čip za podmínky, že je tetování dostatečně čitelné. Přesto lze cestujícím po EU i do třetích zemí doporučit vyvarovat se nedorozumění, ke kterému by mohlo dojít při kontrole odpovídajícím orgánem v případě, že by tetování bylo špatně čitelné a nechat si označit čipem i psa, který již byl před 3. 7. 2011 tetován. Výhody čipu ostatně převažují nad tetováním. Například je snazší identifikace v případě, že se pes ztratí. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 
23.06.2011 | 11:28

Nové logo s českou vlajkou

Prvních 15 tuzemských výrobců potravin může označovat své produkty novým logem s českou vlajkou a nápisem "Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR". Certifikáty potravinářům slavnostně předal prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Mezi prvními uživateli značky, jež má garantovat, že jimi označený výrobek byl vyroben převážně z domácích surovin, jsou mlékárny, pekaři, zpracovatelé masa, ale také například firma věnující se pěstování hub. Na rozdíl od značky Regionální potravina a Klasa, financovaných ze státního rozpočtu, bude fungování "Českého výrobku" placeno výhradně z peněz samotných potravinářů. Mezi oceněnými jsou malé rodinné firmy i velké společnosti, které zastávají přední místa na českém trhu (např. čokoládovna Carla ze Dvora Králové nad Labem, masokombinát Polička bude novým logem označovat výrobek Kamenecká klobása). Letos na podzim by certifikáty měli získat další výrobci. Základní podmínkou pro udělení práva používat logo s vlajkou je zpracování produktu na území České republiky a dodržení stanoveného podílu hlavní suroviny z tuzemských zdrojů, který se u jednotlivých kategorií liší (maso musí pocházet ze zvířat chovaných a poražených v ČR a být získáno bouráním ve schváleném závodu na území ČR, u masných výrobků je podíl českého masa stanoven na 70 procent; podíl mléka u mléčných výrobků činí 90 procent, pekařský výrobek pak musí obsahovat nejméně 55 procent hlavních složek tuzemského původu). Logo uděluje Potravinářská komora na tři roky, potom je možné prodloužit užívání o další tři roky. V případě porušení podmínek pro udělování značky, může být právo výrobce k jeho užívání komorou odebráno. Ministerstvo zemědělství připravuje v oblasti čerstvých potravin další osvětu týkající se kvality potravin, které k nám putují „přes půlku zeměkoule“. Tuzemští zemědělci a potravináři se v poslední době rozhodli začít více bojovat proti rostoucím dovozům potravin. Zesílili proto aktivity, s jejichž pomocí chtějí tento stav zvrátit.
Kategorie: 
23.06.2011 | 10:55

Ceny zemědělských komodit se budou zvyšovat

Ceny zemědělských komodit ve srovnání s předchozí dekádou porostou. V období let 2011-2020 se do zvyšování cen promítne rostoucí poptávka po potravinách a pohonných hmotách, včetně zvyšování nákladů na energii. Ceny hlavních zemědělských komodit by již neměly zaznamenat na rekordy z nedávné doby, protože rapidní růst cen byl příčinou zvýšené produkce (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj,OECD a Organizace OSN pro výživu a zemědělství, FAO). V budoucí dekádě by se měly zvýšit ceny o 20 procent u obilovin (kukuřice), o 30 procent u masa (drůbeží). U většiny komodit by se měla zvyšovat průměrná reálná cena, u všech ceny nominální. Produkce v zemědělství má růst v průměru o 1,7 procenta ročně. Příští týden se uskuteční v Paříži důležitý summit ministrů zemědělství skupiny předních ekonomik světa G20, kde se bude jednat o nestabilních cenách potravin.. OECD a FAO upozornily na rostoucí využívání obilovin pro biopaliva, které přispívá k růstu cenových tlaků. Do roku 2020 by biopaliva měla absorbovat 13 procent globální produkce hrubozrnných obilovin, převážně kukuřice, 15 procent rostlinných olejů a 30 procent cukru. Tyto dvě organizace spolu s dalšími mezinárodními organizacemi vyzvaly země skupiny G20, aby ukončily podporu biopalivům, a pomohly tak udržet ceny potravin pod kontrolou.
Kategorie: 
22.06.2011 | 12:23

Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky

V letošním roce proběhne již podruhé na brněnském výstavišti Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky (23. – 26.6.). Poprvé se v Brně uskutečnila v roce 2009, dříve se konala v Přerově. Na Národní výstavu hospodářských zvířat a zemědělské techniky je přihlášeno více než 400 vystavovatelů a chovatelů s rekordním počtem hospodářských zvířat čítajících okolo 800 kusů skotu, ovcí, koz a koní. Výstava proběhne ve dvou pavilonech. Vystavovatelé budou prezentovat také své portfolio krmiv, veterinárních přípravků, reprodukční techniky, technologie pro chov hospodářských zvířat a nebudou chybět ani zemědělské stroje. V pavilonu „V“ a na venkovních prostorách areálu bude vystavovat 175 firem ze 12 zemí. Největšímu zájmu se v současné době těší bioplynové transformace v bioplynových stanicích, kterým bude věnována mimořádná pozornost. Doprovodný program vytvoří soutěžní přehlídka plemenných býků, po ní přehlídka masného skotu podle jednotlivých plemen. Brněnskou národní výstavu využijí zemědělci po celé čtyři dny k propagaci českých zemědělských produktů, gurmány potěší program česká kuchyně s ukázkami úpravy masa, osvědčených receptů i ochutnávek. Výstavu doplní i prezentace krmiv, veterinárních přípravků, reprodukční techniky a zemědělských strojů. Páteční program bude věnován chovatelům dojného skotu a prasat. Chovatelé představí národní šampiony, proběhne národní šampionát holštýnského skotu, českého strakatého skotu, předvádění a hodnocení prasat. Připraven je i westernový program koní. V sobotu přijedou chovatelé ovcí a koz. Součástí programu je například soutěž ve stříhání ovcí. Chovatelé se budou prezentovat také úpravou masa. Návštěvníci si budou moci podojit kozu nebo ostříhat ovečku. Poslední den pořadatelé vyhlásí také nejsympatičtější jalovici, rozhodnou o ní návštěvníci. V neděli program uzavře Den chovatelů koní. Asociace chovů koní vyhlásí šampióna a šampiónku výstavy (slavnostní defilé), proběhne parkurové skákání ČSP, skákání ve volnosti, ukázka zápřeže, čtverylky, barokní ježdění, westernový program aj. Národní výstavu hospodářských zvířat a zemědělské techniky doplní od pátku výstava chovatelských potřeb PROPET. Na víkend se v brněnském výstavišti připravuje také mezinárodní výstava psů Intercanis a výstava koček Interfelis. Podrobnější informace najdete na www.vystavazvirat.cz
Kategorie: 
22.06.2011 | 11:26

Zásilka sleďů z Norska obsahovala parazity

Do ČR bylo dodáno 5000 kg mrazených celých ryb – sleďů původem z Norska, přes Polsko. Surovina měla být zpracována na uzené sledě – ale při běžné veterinární kontrole jsme zjistili ve svalovině přítomnost parazitů Anisakis. Výsledek potvrdila v úředně odebraném vzorku laboratoř Státního veterinárního ústavu Jihlava dne 20. 6. Celkem 3600 kg bylo zachyceno ještě zamražené ve skladě, 405 kg bylo pozastaveno ve výrobě, a byl vydán zákaz uvádění do oběhu a toto množství bude zlikvidováno. Z již zpracovaných výrobků - uzených sleďů – se podařilo zatím stáhnout zhruba 100 kg, odběratelé byli informováni a je nařízeno stahování. Anisakis je parazit ryb, žijící v tělní dutině a svalovině ryb. Tepelným opracováním je však parazit usmrcen (uzení při teplotě 70 °C po dobu 10 minut je pro jejich usmrcení dostačující). Člověk tedy nemůže onemocnět. Ale i mrtví červi, kteří se nacházejí v tělní dutině či svalovině ryb, by mohli člověka ohrozit, neboť jsou silným alergenem. Proto dle Nařízení EP a R (EU) č. 853/2004 nesmí být v produktech rybolovu přítomni viditelní parazité a tak se takovéto produkty stahují z trhu a likvidují. Pokud by člověk pozřel živé larvy, mohly by proniknout skrze žaludeční stěnu do vnitřních orgánů. Onemocnění člověka způsobené tímto nematodem se nazývá anisakióza. Léčba je možná, podobně jako u ostatní helmitóz (např. albendazolem). Poté co larvy dospějí v trávicím traktu (žaludek) a produkují vajíčka, dospělci hynou. Příznaky – zvracení, akutní gastritida (zánět žaludku). K takovémuto ohrožení však tepelně opracovanými rybami (i uzenými) nemůže dojít. Životní cyklus parazita je takový, že prochází dvěma larválními stádii. Vajíčka pozře první mezihostitel - mořští korýši, ty sežerou ryby, vzniká larva 2, ta je infekční pro člověka (konzumace syrových nebo skoro syrových ryb) nebo pro mořské savce. U nich po pozření larvy dochází k jejímu dospívání a produkci vajíček, které odchází z trávicího traktu do prostředí a ta jsou pozřena opět korýši. O zjištění parazita v dovezených sledích Státní veterinární správa ČR informovala i ostatní členské státy EU systémem rychlého varování RASFF. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 
20.06.2011 | 13:26

Chovatelé skotu se ohradili proti tvrzení potravinářů

Český svaz chovatelů masného skotu se ohradil proti prohlášení Potravinářské komory a Českého svazu zpracovatelů masa, kterým se nelíbí novela veterinárního zákona, jež má mimo jiné umožnit domácí porážky skotu mladšího dvou let. Tvrzení zpracovatelů je podle chovatelů lobbistickou propagandou velkých zpracovatelských podniků, která poškozuje zájmy farmářů. Novela prošla druhým čtením ve sněmovně a čeká na závěrečné schválení. Zpracovatelé tvrdí, že maso z domácích porážek nebude sloužit jen pro vlastní spotřebu chovatele a posílí již existující nelegální obchod s masem. Varovali také před možným rizikem ohrožení zdraví z důvodu nedostatečného dozoru při domácích porážkách. Chovatelé apelují na to, že každý chovatel je se svými zvířaty spjat nejen ekonomicky, ale také citově, a proto je v jeho vlastním zájmu, aby zvíře při porážce trpělo pokud možno co nejméně. Každou domácí porážku musí povolit veterinární lékař a musí být dopředu nahlášena. Nařčení z porušování welfare (životní pohody zvířat) by bylo možné ve stejné rovině zobecnit i na velké podniky, kde je celý proces porážky anonymní a neexistuje žádná vazba mezi personálem jatek a poráženými zvířaty. Chovatelé přirovnávají aktivitu potravinářů k nedávné kampani výrobců obalů na mléko proti mléčným automatům. Obavy ze zdravotní závadnosti mléka z automatů vedly k razantnímu poklesu o mléko z nich.
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down